3 decembrie dedicat artei și culturii

Din anul 1992, data de 3 decembrie a devenit Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Anul acesta, în contextul festivalului Invizibili, am ales să aducem în discuție importanța accesului la cultură a persoanelor cu dizabilități.

Am început ziua cu un ceai, împreună cu invitați din domeniul cultural. Am discutat despre accesibilizarea culturii, de ce este necesară, care sunt obstacolele și soluțiile pentru a garanta participarea persoanelor cu dizabilități la evenimentele culturale.

Pentru a oferi un exemplu de bună practică, după-masă, am organizat o piesă de teatru-forum, împreună cu colegii de la Solidart. Au participat persoane cu dizabilități, la început pe post de spectatori iar apoi, câțiva au intervenit în scenă, devenind actori. În plus, persoanele nevăzătoare au avut parte de descriere narativă, pentru a înțelege mai bine spectacolul.
Anul acesta, 3 decembrie a fost dedicat artei și culturii, cu accent pe participarea liberă a persoanelor cu dizabilități la viața culturală.

Simona Smultea
Co-președinte