”CEVA DE SPUS” la Conferința pentru Autoreprezentanți din Zagreb

Din 4 până în 8 octombrie am fost împreună cu colegii mei de la ”Ceva de Spus”, Răzvan și Lăcrămioara în Zagreb, în Croația. Am participat la o conferință pentru autoreprezentanți împreună cu alte persoane cu dizabilități intelectuale din alte țări. Conferința a fost ținută de EPSA, o organizație care unește persoanele cu dizabilități din toată Europa. Autoreprezentanții se întâlnesc în fiecare an și discută despre cum să-și facă viața mai bună.

În prima zi au vorbit autoreprezentați din Croația, oameni cu funcții de conducere și președinți de organizații care sprijină persoanele cu dizabilități.

A doua zi am ales să participăm la trei workshop-uri , ”Comunitate și trăire independentă ”,”Dărîmă zidurile!”, ”Violență și dizabilitate”.

La primul worshop participanții au vorbit liber despre cum este să trăiești în comunitate și să iei decizii de unul singur. Împreună am discutat și am hotărât că fiecare om are dreptul să trăiască liber împreună cu ceilalți, nu în instituții.

La workshop-ul ”Dărâmă zidurile!” am discutat despre cum să trecem peste frica de a vorbi cu ceilalți. Cei mai mulți dintre noi nu avem curaj să vorbim liber dar acest lucru trebuie să se schimbe.

La al treilea workshop am discutat despre abuzuri, situații când persoanele cu dizabilități sunt furate, bătute, înșelate. Am învățat unde să mergem să facem reclamație și care sunt persoanele la care să le cerem ajutorul.

Mi-au plăcut workshop-urile, mai ales primul, și să văd cum autoreprezentanții pot să-și spună părerea fără frică.

La sfîrșitul zilei grupul a vizitat orașul Zegrab . Am fost să vedem Parlamentul, o biserică dar am fost și la Mall, la cumpărături. Am coborât din orașul vechi cu un trenuleț și am putut face multe fotografii.

În ultima zi, Senada, președintele EPSA, a povestit despre activitățile ei din ultimul an. Apoi autoreprezentanții au votat un nou membru în conducerea organizației. Sunt fericită că m-au ales pe mine pentru că vreau ca vocea mea să fie auzită. Cred că pot să schimb ceva și să ajut persoanele cu dizabilități. Cel mai important lucru este ca fiecare să poată trăi în comunitate și să se simtă liber.

Elisabeta Moldovan
Copreședinte ”Ceva de Spus”

În perioada 4-6 octombrie 2013 un grup de autoreprezentanți din cadrul asociației noastre, Razvan, Lăcrămioara și Eli au fost în Croația la coferința pentru autoreprezentați orgnizată de EPSA ”Hear Our Voices”.

În prima zi în deschidere au vorbit autoreprezentați din Croația, reprezentanți ai autorităților locale și ai ministerului administrației precum și președinți ai organizaților partenere.

A doua zi, autoreprezentanții Ceva de Spus au ales să participe la trei workshop-uri , ”Comunitate și trăire independentă ”,”Dărîmă zidurile!”, ”Violență și dizabilitate”.

Primul worshop le-a dat ocazia participanților să învețe despre beneficile traiului independent, să împărtășească experiențele lor legate de trăirea în comunitate.

Workshop-ul ”Dărâmă zidurile!” a încercat să le insufle participanților curajul de a vorbi, de a lupta pentru drepturile lor și a depăși frica.

La al treilea workshop s-a discutat despre abuzurile asupra persoanelor cu dizabilități și despre modalitățile de a le face față. Participanții au învățat ce trebuie să facă și cui trebuie să se adreseze atunci când se află în astfel de situații.

Eli, co-președinte ”Ceva de Spus”, mărturisește: ”Cel mai mult mi-au plăcut workshop-urile, mai ales primul, și să văd cum autoreprezentanții pot să vorbească liber, să-și spună părerile, fără ca cineva să intervină.”

La sfîrșitul zilei grupul a vizitat orașul Zegrab . Chiar dacă au fost obosiți au găsit puterea să viziteze obiective turistice, orașul vechi cu Parlamentul și Catedrala, dar și Mall-ul.

În cadrul Adunării Generale, Senada, președintele EPSA, și-a prezentat raportul de activitate pe anul acesta și s-au organizat alegeri pentru board-ul organizației. Din fericire, Eli, co-președinte „Ceva de Spus„ a fost aleasă în conducerea EPSA, urmând ca în următorul an să participe la luarea decizilor și la toate evenimentele organizate de cea mai importantă rețea pentru autoreprezenți din Europa.