Ceva de Spus monitorizează modul în care Statul Român aplică Convenția ONU

Raluca Popescu a fost la Strasbourg. Strasbourg este un oraș într-o țară străină care se numește Franța. Ea a zburat cu avionul împreună cu mama ei, care are grijă de ea. Acolo a stat 8 zile cu încă 13 tineri cu dizabilități din alte țări. Au discutat despre cum este să trăiești într-un orfelinat sau un cămin spital. Ei au spus că e mai bine să trăiești în locuințe protejate în societate. Toți oamenii au dreptul să-și facă o viață normală și să aibe un servici.

La sfârșit au făcut o ședință împreună cu oamenii care conduc UE. În UE sunt mai multe țări împreună care formează Uniunea Europeană. La această ședință s-a discutat despre cum trebuie să fie tratate persoanele cu dizabilități. Trebuie să fim rescpetați și acceptați. Vrem să muncim și să trăim ca toți oamenii, fără să se facă diferență.

Grupul Ceva de Spus va verifica dacă România respectă legile și drepturile omului. Dacă nu le respectă facem o scrisoare către conducătorii UE. Ei vor lua măsuri ca să ne ajute pe noi.

Raluca Popescu, ne-a reprezentat la Strasbourg la întâlnirea ENIL (Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă) unde împreună cu alți 13 tineri cu dizabilități din Europa au făcut recomandări Consiliului Europei.

În perioada 21-28 octombrie Raluca a fost la Directoratul de TIneret al Consliului Europei fiind singura participantă din România. Ea a fost selectată din mai bine de 2000 de candidați, datorită rolului ei în mișcarea Ceva de Spus.

Temele discutate în cele 8 zile au fost Convenția ONU și protocolul opțional, felul în care se raportează societatea și sistemul medical la tinerii cu dizabilități.
În ultima zi a întâlnirii au făcut recomandări Consiliului Europei în domeniile educației, angajarăii în muncă, dezinstituționalizării și schimbării atitudinii și mentalității, recomandări care au fost ascultate și discutate cu trei consilieri europeni.

”Am ales să lucrez în grupul care a făcut recomandări în domeniul dezinstituționalizării, deoarece această problemă este una stringentă în România care trebuie schimbată urgent. În loc să investească în renovarea instituțiilor existente și construirea instituțiilor noi, mai mici, Statul Român ar trebui să înființeze servicii comunitare. Toate persoanele cu dizabilități au dreptul să trăiască în comunitate!” ne-a povestit Raluca.

Eli a simțit 23 de ani, pe pielea ei cum este să trăiești într-o insituție: ”În instituții luam des bătaie, știam doar de frică, eram obligată să fur, ne sedau și nu puteam să iau nicio decizie asupra problemelor mele. Acum stau în chirie, lucrez și vreau să devin și mai independent!”

La Strasbourg Raluca l-a întâlnit pe domnul Hasan Bermek, consilier pe problemele drepturilor omului care a invitat-o să monitorizeze cum aplică Statul Român Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Astfel, grupul Ceva de Spus a decis să monitorizeze autoritățile locale și centrale ale Statului Român și va raporta abuzurile și punctele nerespectate Comisariatului European privind Drepturile Omului.

One Response to Ceva de Spus monitorizează modul în care Statul Român aplică Convenția ONU
  1. Tiberiu Reply

    Ttineo tot asa sunteti cei mai buni
    Asa sa va ajute Dymnezeu

    Kiss Tiberiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *