„Nu parca pe trotuar!”

Asociaţia Ceva de Spus implementează în perioada Iulie – Decembrie 2021 proiectul „Nu parca pe trotuar!”, finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Prin acest poiect dorim să redăm trotuarele şi spațiile publice pietonale înapoi pietonilor, indiferent de vârstă sau abilitate, prin intermediul unor acţiuni de conştientizare în rândul şoferilor care parchează necorespunzător. Pentru a se putea deplasa în comunitate şi pentru a avea acces la aceleaşi servicii şi libertăţi fundamentale de care se bucură restul cetăţenilor, persoanele cu dizabilităţi motorii sau senzoriale au nevoie de trotuare fără obstacole. Dacă o persoană fără dizabilitate se poate strecura sau poate să ocolească o maşină parcată pe trotuar, pentru un utlizator de scaun rulant o bordură poate să devină un obstacol de netrecut. Iar pentru o persoană nevăzătoare, orice schimbare a reperelor poate crea dezorientare, iar ieşirea pe carosabil îi poate pune viaţa în pericol.

În cadrul acestui proiect ne propunem următoarele activităţi:

  • Conștientizarea a minim 5000 de șoferi privind greutățile pe care le cauzează dacă parchează pe trotuar.
  • Organizarea unei expoziţii foto alcătuit din 50 de exponate în vitrinele operatorilor economici și balcoanele persoanelor fizice din Piața Traian.
  • Crearea unui grup de voluntari pentru a-i implica în campania de conștientizare și a-i pregăti pentru a folosi aplicații de sesizări online.
  • Proiectarea unui film în colaborare cu Pelicula Culturală cu tema dizabilității şi activităţi de conştientizare pentru publicul larg.

Echipa de implementare va fi alcătuită fix din persoanele care se confruntă cu problemele acestea, așa că motivația este intrinsecă. Cu toții dorim să fim activi, să putem merge civilizat la lucru, la școală, să ne vizităm prietenii, familia, să ieșim la distracție. Mobilitatea este importantă orice am dori să facem.

Pentru mai multe informaţii despre programul ,,Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, accesaţi pagina https://fondulpentruunviitormaibun.ro/