Iată că scrisoarea adresată doamnei ministru Sulfina Barbu a avut un efect prompt și surprinzător: reprezentanții cevadespus.ro au fost invitați la şedinţa de dezbatere publică a proiectelor de Lege privind prevenirea şi combaterea riscului de marginalizare socială, Lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege şi Lege privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, şedinţă organizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la solicitarea Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS).
Bine-nțeles am dat curs invitației, așadar Raluca Popescu împreună cu persoanele de suport, a participat la această dezbaterea având primul contact cu modul de dezbatere a legilor cu reprezentanții autorităților centrale. Întâlnirea a avut un ritm alert, pentru dezbaterea celor 3 propuneri legislative având la dispoziție doar 2 ore și ni s-a părut mai degrabă un lucru care trebuia bifat decât o întâlnire care își dorește să îmbunătășească în mod real propunerile legislative.
După această întâlnire am primit o invitație din parte Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile pentru a participa la dezbaterea privind Legea Economiei Sociale. O întâlnire mult diferită față de cea din Minister. O întâlnire la care au participat organizații neguvernamentale din domeniu cu reprezentanți având diferite specializări, de la asistenți sociali până la juriști. A fost un exemplu perfect privind abordarea procesului legislativ, cum trebuie lucrat în așa fel încât fiecare parte să fie ascultată, litera legii să fie în concordanță cu spiritul legii urmând lucrul cel mai important: legea să servească exact cetățenii, să fie în sprijinul celor pentru care a fost creată.
Au fost două experiențe diferite, dar foarte folositoare nu numai datorită faptului că am învățat și experimentat modul în care se fac și dezbat legile, ci și pentru că am cunoascut alte organizații din domeniul dizabilității, am creat noi contacte și legături pentru colaborări viitoare.
A fost o zi plină, obositoare, cu multe lecții învățate, am fi zis că a fost o zi perfectă, dacă la întoarcere nu s-ar fi stricat motorul mașinii cu care am făcut deplasarea la București, ceea ce ne-a făcut să ne întoarcem a doua zi cu trenul. Partea cea mai gravă este că această mașină este cea care-i asigură mobilitatea și deplasările Ralucăi, mijloacele de transport în comun din Timișoara fiind neaccesibile din păcate. Fără această mașină Raluca nu ar mai putea merge la facultate, nu ar mai putea ieși în oraș și nu ar mai putea face nicio deplasare mai lungă.
Costurile reparației au fost foarte mari, însă ținem să mulțumim firmei SC Fervill Romania SRL care a acoperit o parte din cheltuielile cu reperația mașinii, astfel făcând un cadou de Crăciun nesperat și foarte folositor Ralucăi și familiei ei.