Raluca Popescu participă la Adunarea Consultativă a Consiliului Europei

Raluca a fost la Budapesta (Ungaria) la o întâlnire a Consiliului Europei. Acolo a vorbit despre cum ar trebui să fie viața unei persoane cu dizabilități.

Raluca vrea să aibă un loc de muncă și să fie respectată. Ea vrea să poată călători cu tramvaiul și cu autobuzele. Vrea să se distreze în oraș cu prietenii sau să meargă la film cu iubitul. Raluca vrea o viață obișnuită. Dar în Timișoara opersoană cu dizabilități nu poate trăi așa.

Raluca a fost singura persoană din România.

Raluca Popescu, o studentă de 22 de ani din Timişoara a fost selectată pentru a participa la Adunarea Consultativă privind incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în activitățile de tineret ale Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc pe data de 29 mai, la Budapesta.

Raluca Popescu, utilizatoare a unui fotoliu rulant, va reprezenta tinerii cu dizabilități din România, alături de ceilalți 19 participanţi din 13 ţări europene. Ea a fost invitată să participe la această Adunare Consultativă datorită rolului ei activ în „Ceva de Spus”, un grup de autoreprezentanţi din Timişoara care reunește tineri cu dizabilități intelectuale și locomotorii.

Termenul “autoreprezentant” se referă la o persoană cu dizabilități care își comunică opinia și își solicită ferm drepturile în comunitate.

Raluca a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii de a include persoanele cu dizabilităţi intelectuale în educaţie şi formare continuă. “Persoanele cu dizabilităţi intelectuale au dreptul la educaţie, instruire şi activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, la fel ca oricine altcineva”, a spus ea. “Dacă tinerii cu dizabilităţi au acces la educaţie, pot avea locuri de muncă şi astfel pot contribui la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.”
De asemenea, Raluca va promova importanţa folosirii limbajului uşor de înţeles şi pictogramelor în informațiile de interes public, afișaje stradale etc., pentru a se asigura accesul la informaţii al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. “Este foarte important că persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie direct implicate în procesul de învăţământ. De asemenea, materialele informative, site-urile autorităților şi serviciilor publice ar trebui să fie disponibile și în limbaj uşor de înţeles, cu fotografii ilustrative, astfel încât mai multe persoane să le poată înţelege”, a mai adăugat Raluca.

Raluca a spus că este nerăbdătoare să împărtăşească idei cu ceilalţi participanţi din toată Europa, şi să aducă înapoi cele mai bune practici în România.

Consiliul Europei, bazat la Strasbourg, Franţa, are ca scop protejarea democraţiei pluraliste, drepturilor omului şi statului de drept. A fost fondat în 1949 și are 47 de ţări membre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *