Teatru accesibil tuturor

Acum un an, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, am organizat, împreună cu cei de la Solidart, o întâlnire cu reprezentanți ai organizaților din domeniul cultural din Timișoara.
Am discutat despre nevoia persoanelor cu dizabilități de a participa la viața culturală și despre importanța accesibilizării. Membrii asociației noastre au participat la două reprezentații de teatru-forum pe tema discriminării, prima noastră experiență de acest gen, care ne-a făcut să ne simțim văzuți, auziți, incluși.

A fost momentul în care am decis că vom face în așa fel încât activitățile culturale să fie accesbile cât mai multor persoane cu dizabilități. Ne-am dat seama că există un cerc vicios care trebuie rupt. Pe de o parte, persoanele cu dizabilități nu au obișnuința de a lua parte la acte de cultură, pe de altă parte, mediul fizic și informational nu permit accesul acestor persoane.
Participarea la viața culturală te îmbogățește, te dezvoltă ca și om și este un prilej de socializare, ceea ce este benefic pentru toate persoanele cu dizabilități. Din păcate, multe persoane cu dizabilități ajung la vârsta adultă fără să fi participat sau să fi auzit de activități culturale pentru că accesul la viața comunității este foarte restrictiv.

Dorința noastră începe să prindă contur și, împreună cu asociația Solidart, începem să lucrăm la un proiect de teatru accesibil. Este un proiect în care accesibilizăm mediul fizic și conținutul piesei astfel încât la spectacol să poată participa oricine, indiferent de dizabilitatea cu care se confruntă. Este un proiect prin care vrem să arătăm că accesibilizarea culturii este posibilă și că este nevoie doar de un pic de efort pentru ca incluziunea să devină realitate.

“Teatru accesibil tuturor” este un proiect derulat de Asociația Solidart și finanțat prin programul “În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În cadrul proiectului vom realiza:
• Accesibilizarea spectacolului de teatru “Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe
• Spectacol de teatru radiophonic “Fluturii sunt liberi”
• Un ghid de accesibilizare a unei piese de teatru pentru public cu dizabilități

Rămâneți sănătoși alături de noi, o să revenim cu detalii!
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine” și site-ul programului www.instaredebine.ro.