Scrisoare deschisă

Am scris o scrisoare deschisă pentru a atrage atenția domnului Primar pentru vorbele urâte pe care le-a spus în public.
Scrisoarea deschisă este o scrisoare pe care o poate citi toată lumea. Scrisoarea am trimis-o domnului Primar, ziarelor și televiziunilor.
Ne-am supărat pentru că domnul Primar ne-a jignit. El i-a făcut ”reduși mintali” pe oamenii care nu înțeleg de ce s-a oprit circulația mașinilor la un pod peste Bega.
Domnul primar nu trebuia să folosească aceste cuvinte pentru că noi nu suntem proști. Persoanele cu dizabilități intelectuale nu sunt proaste. Noi avem nevoie de un limbaj ușor de înțeles și de pictograme. Dacă ne explică cineva în limbaj ușor de înțeles de ce trebuie închis podul cu siguranță ințelegem.
Domnul Primar nu trebuia să spună cuvintele acestea pentru că noi ne simțim jigniți de către el. Dânsul trebuie să folosească cuvinte fără să jignească. Îl rugăm ca pe viitor să ne respecte și să nu mai jignească oamenii. Îl invităm să ne cunoască și să povestim cu el despre problemele cu care ne luptăm zi de zi.

Stimate Domnule Primar Nicolae Robu,

Grupul Ceva de Spus își exprimă dezacordul faţă de retorica folosită în privința persoanelor care vă critică pentru lucrările de la podul Michelangelo. Zi de zi auzim pe străzi, în autobuze chiar și în emisiuni TV oameni de toate vârstele folosind în mod peiorativ termeni precum handicapat, oligofren, retardat. Cu regret constatăm că acestui șir se adaugă și expresia ”reduși mintal”, folosit de dvs. la adresa celor care nu înțeleg de ce s-a închis circulația la podul Michelangelo.

– Elisabeta a trăit 23 de ani în instituții rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale confruntându-se zilnic cu abuzuri, bătăi și condiții de viață inumane. Acum trăiește independent și este angajată.

– Raluca este utilizatoare de scaun rulant, părinții ei luptându-se nu doar cu sistemul educațional pentru a urma educația de masă, ci și cu atitudinea oamenilor din jur care în cel mai bun caz îi ofereau 5 lei pentru un covrig. Săptămâna trecută a avut festivitatea de absolvire la Universitatea de Vest.

– Cosmin a fost 8 luni în comă, este un tânăr cu dizabilități fizice care nu își poate controla mișcările. Pe lângă faptul că toată lumea îl trimitea la școli speciale, se confrunta și cu batjocura celor din jur fiind făcut de nenumărate ori bețiv din cauza mișcărilor necontrolate. Acum este masterand la Universitatea de Vest, Facultatea de Asistență Socială.

– Geanina, utilizatoare de scaun rulant, pe toată durata studiilor a trebuit să urce treptele Facultății de Arte până la etajul trei fiind sprijinită de mama ei, deoarece clădirea nu era accesibilă. Datorită voinței ei acum este creatoare de modă și mămica unui copil minunat de 8 luni.

Persoanele acestea sunt doar câteva exemple de succes, însă suntem mult mai mulți.

Stimate Domnule Primar, handicapații, oligofrenii, retardații și redușii mintali noi suntem, cei care zi de zi ne confruntăm cu obstacolele pe care ni le aduce societatea în care trăim. Cei care zi de zi trebuie să depășim jignirile, prejudecățile oamenilor și instituțiilor. Cei care trebuie să depunem eforturi uriașe și să luptăm pentru a avea o viață obișnuită: să mergem la o școală de masă, să avem un loc de muncă, să ne întemeiem o familie.

Stimate Domnule Primar, nu ne înțelegeți geșit, noi nu vrem milă și nici caritate. Noi vrem respect pentru ceea ce putem face. Vrem respect inclusiv de la Primarul Municipiului, primarul nostru, iar noi vă rugăm respectuos să nu preluați termenii jignitori cu care ne-am obișnuit de-a lungul anilor. Vă rugăm nu folosiți în sens peiorativ expresiile mai sus enumerate pentru că astfel ne jigniți și desconsiderați pe noi, persoanele cu dizabilități.

Stimate Domnule Primar, noi considerăm că suntem oameni valoroși, care pot contribui la dezvoltarea orașului. Ne-am bucura dacă ați dori să ne cunoașteți și să vă convingeți că persoanele cu dizabilități pot fi de folos comunității timișorene.

Cu stima,
Grupul Ceva de Spus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *