Dezbatere publică

În data de 10.10.2013 am participat la o dezbatere publică pe tema – Dezistuționalizarea în România.

Au participat la această dezbatere Secretarul de stat Codrin Scutaru, Directorul Fundației Alpha Transilvană, Directorul de la CRJ, Georgiana Iorgulescu, Georgiana Pascu, Steven Allen de la o asociație pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și orgnizații pentru persoane cu dizabilități din țară. Toate aceste persoane luptă pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă o viață mai bună și ca instituțile să se închidă.

S-a discutat despre Convenția ONU, aticolul 33, în care se spune că instituțile trebuie controlate pentru a vedea cum sunt condițile. S-a propus să se facă un singur grup de autoreprezentați și oameni din organizații care ajută persoanele cu dizabilități și care au dreptul să intre în instituții și să verifice dacă Convenția ONU se respectă. Pînă la sfîrșitul anului trebuie stabilit un plan despre cum va acționa grupul și de la începutul anului viitor se vor începe vizitele în instituții.

Neregulile care vor fi găsite în instituții vor fi comunicate Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, care va lua măsuri drastice.

L-am întrebat dacă vrea cu adevărat să închidă instituțile și mi-a răspuns că da. Ne-a invitat la o discuție cu el și m-a rugat să ajut la realizarea planului pentru verificarea instituților. Am acceptat bucuroasă pentru că îmi doresc ca în instituții să fie condiții mai bune. Dar noi vrem ca instituțile să fie închise.

Eli Moldovan
Co-președinte