Comunitate, nu instituții!

În data de 14 Octombrie 2015, am participat la Parlamentul European din Bruxelles la prezentarea raportului “Comunitate nu instituții- rolul Uniunii Europene de a promova și proteja dreptul persoanelor cu dizabilități de a trăi în comunitate” prezentat de Open Society Mental Health Initiative.

La prezentarea acestui raport, au participat autoreprezentanți din România și Croația, reprezentanți ai Parlamentului European dar și ai Open Society Mental Health Initiative.

Am vorbit despre cât de important este pentru noi să putem trăi independent, să existe servicii în comunitate care să vină în sprijinul nevoilor noastre individuale dar și despre situația actuală a asistenților personali din România.

Acela a fost momentul în care efectiv mi-au dat lacrimile la propriu, povestind și gândindu-mă la câte eforturi depun membrii familiilor din țara mea atunci când au un copil sau un tânăr cu dizabilități.

Am povestit și despre frământărea pe care atât de multe familii dar și tinerii o au adeses: „Ce se va întâmpla cu mine după ce ai mei nu vor mai fi?” A fost atât de greu să pronunț această întrebare, dar a trebuit, căci este un fapt real pentru noi. Din păcate.

Nu în ultimul rând, am spus că a venit timpul ca imaginea persoanelor cu dizabilități să fie schimbată. Având supportul adecvat, putem deveni fiecare dintre noi membrii valoroși în comunitățile noastre și putem contribui la fel de bine ca oricine altcineva.

Doamna Daciana Sârbru, prezentă și ea la întâlnire ne-a asigurat de deschiderea și sprijinul dânsei, reamintindu-ne în același timp că nu suntem singuri în lupta noastră.

A fost printre puținele întâlniri în care s-a purtat un dialog deschis, unde chiar am simțit că vocea noastră contează și avem Ceva de Spus!

Raluca Popescu
Copreședinte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *