Planul pentru persoanele cu dizabilități în perioada 2014-2020

În data de 05.12.2013 am fost invitați să participăm la o întâlnire la București. Întâlnirea a fost organizată de Institutul pentru Politici Publice și Direcția pentru Persoane cu Dizabilități. Acolo am discutat cu oameni de la mai multe ONG-uri, cu Secretarul de stat Codrin Scutaru, Directorul Direcției pentru Persoanele cu Dizabilități Iulian Aldea , Raluca Bunea de la OSI, Violeta Stan de la IPP. Ne-am întâlnit pentru a hotărî ce trebuie să facă Statul Român pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă o viață mai bună în comunitate. Direcția pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități a făcut un plan pentru perioada 2014-2020 iar noi am discutat și am adăugat lucruri care pot să ajute ca acest plan să fie mai bun.

Am plecat împreună cu Zoli, persoana mea de suport, spre București cu trenul de noapte. Ziua a fost lungă ,nu am apucat să cumpărăm nici apă sau sandwich-uri pentru drum, așa ca i-am rugat pe colegii noștri de la Clementina, Lugoj, să ne ajute. Toți cei de la asociația Clementina s-au mobilizat și ne-au pregătit mâncare iar Ghizela ne-a adus-o la gară.

La întâlnire s-a discutat despre dezinstuționalizare, acesibilizare, transport, viață indepedentă, asistenți personali, dreptul de a alege, egalitate, școală, locuri de muncă, sănătate.
Eu am spus că ar fi bine să fie mesaje în limbaj ușor de înțeles și pictograme în gări, stații de tramvaie, spital, la poliție, bănci și la alte instituții. Am mai zis că persoanele cu dizabilități au nevoie de sprijin, nu de protecție.

Sper ca lucrurile discutate acolo să devină realitate și să nu mai existe discriminare și nepăsare. Aș vrea ca persoanele cu dizabilități să trăiască bine și să se bucure de o viață frumoasă.

Eli Moldovan
Copreședinte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *