Vrem un oraș accesibil tuturor!

În Timișoara, accesul fizic și informațional pentru persoanele cu dizabilități este o mare problemă iar noi am decis să vorbim deschis despre această situație.

Pentru că ne dorim să avem acces în comunitate , în data de 9 07.2014 am avut o întâlnire cu reprezentanții RATT și Poliției locale.

Mijloace de transport sunt greu de folosit datorită spațiului îngust, rampelor vechi, acționate manual și a lipsei unor dispozitive de fixare a scaunului rulant. Nici în tramvaie situația nu este una ușoară. Ne este imposibil să urcăm , din cauza ușilor prea înguste, a scărilor și a bării care trebuie împinsă pentru a ne permite urcarea.

O altă problemă este cea a mașinilor parcate neregulamentar pe trotuar și în locurile destinate persoanelor cu dizabilități. Persoanele utilizatoare de scaun rulant , de multe ori, coboară pe carosabil din cauza mașinilor parcate abuziv pe trotuar care nu lasă spațiu suficient, sau parchează pe locurile special destinate persoanelor cu dizabilități . Un lucru interesant de știut și pe care l-am aflat din partea Poliției locale, este acela că în primele 6 luni ale acestui an, s-au aplicat 284 amenzi pentru parcările în stațiile de autobuz, 213 amenzi aplicate mașinilor parcate pe trotuar și 2128 pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități! Poliția locală ne-a încurajat ca atunci când vedem nereguli să le semnalăm.

Bordurile înalte și gropile fac și ele deplasarea cu scaunul rulant o adevărată aventură. Pentru a depăși aceste obstacole este nevoie de persoane de sprijin. Pentru persoanele în scaun rulant neînsoțite sau persoanele nevăzătoare, accesul este foarte dificil sau chiar imposibil.

Nu în ultimul rând, informațiile de interes general sunt greu de obținut sau de înțeles de către persoanele cu dizabilități intelectuale sau senzoriale.

Ne dorim să fim parte a comunității, cetățeni utili și activi, însă pentru aceasta avem nevoie de un mediu accesibil.

Raluca Popescu
Copreședinte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *