Convenția ONU, ușor de înțeles

Anul acesta am început să discutăm despre Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Convenția ONU este o lege care este respectată de mai multe țări. Și România este obligată să respecte această lege.

După ce vom termina discuțiile vom traduce Convenția ONU în limbaj ușor de înțeles. Foarte multe persoane din instituții de tip cămin-spital nu cunosc drepturile pe care le au. Noi îi vom ajuta pentru a învăța ce drepturi au.

Până atunci vă spunem lucrurile cele mai importante din Convenția ONU:
– Articolul 19 spune clar că persoanele cu dizabilități trebuie să trăiască în comunitate și nu izolate în instituții.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul să aibă o familie, să se căsătorească și să aibe copii.
– Statul Român trebuie să facă totul pentru ca persoanele cu dizabilități să aibe acces la orice informație importantă, de exemplu: informațiile Primăriei, Guvernului, băncilor, spitalelor, poliției, etc.
– Trebuie să asigure și accesul fizic în toate clădirile unde funcționează servicii publice.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul să meargă la grădiniță, școală și facultate împreună cu ceilalți copii și tineri fără dizabilități. Dacă nu se pot deplasa, au dreptul la profesori care să-i învețe acasă.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul la un loc de muncă și la un venit decent.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul să voteze, să ia decizii și să-și spună părerea, iar dacă simt că au fost nedreptățite pot merge la tribunal să-și caute dreptatea.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul să înființeze organizații, și pot face parte din mai multe organizații.
– Persoanele cu dizabilități au dreptul să se distreze în comunitate, să meargă la film, teatru, concerte, ștranduri și alte locuri unde se relaxează. Au dreptul să facă sport și să călătorească.

Vă ținem la curent cu informațiile din Convenția ONU după ce le discutăm. Dacă vreți să participați la discuții vă așteptăm în fiecare joi, de la ora 17,30 la sediul Ceva de Spus (str. Munteniei nr.6)

Noi vrem să fim respectați și apreciați pentru ceea ce știm să facem. Nu vrem milă, ci respect!