RAPORT ACTIVITATE 2012-2014

 

  1. A.   Conferințe, seminarii, traininguri:

 

1. Gala Bologna la Cluj: conferință de 3 zile despre învățământul incluziv la Cluj – Napoca la care a participat Cosmin Miloș.

2. Conferința OSI: organizată la Istanbul pentru partenerii Open Society Foundations unde a participat Eli cu Zoli și au învățat să facă videomărturii și să spună povestea auto-reprezentanților într-un mod captivant.

3. Conferință Pro Act, București: despre viața în comunitate unde Eli a avut o prezentare în plen prin care a făcut paralelă dintre viața în instituții și viața în comunitate. A avut un foarte mare succes pentru că a prezentat

realitatea din punctul de vedere a unei persoane care a trăit-o.

4. Training conducere Gyula: 3 zile în care conducerea a învățat despre comunicare, foarmarea echipei, conflicte și management. A participat toată conducerea.

5. Curs de engleză: ținut de un profesor de engleză în mod voluntar. Curs intensiv la care au participat membrii Ceva De Spus în mod gratuit.

6. Întâlnire la Grupul din Deva: întâlniri cu autorezprezentanți.

7. Întâlnire la Oradea: întâlniri cu autoreprezentanți.

8. Întâlniri săptămânale Timișoara: în care am discutat mai ales convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

9. EPSA

10. Chișinău

11.Alegeri EPSA

12.Conferință de presă cu Cristi Tzecu înainte de plecarea pe Annapurna.

13. Training board unde am făcut analiza SWOFT a organizației noastre.

14. Formare IPP

15. Conferință New Paths, EPSA, Inclusion Europe.

16. Conferință OSI

17.Conferință Lisabona

18. Participare la Școala de Vară a partenerilor de la Keystone Moldova.

19. Training cu IPP privind Politicile Publice.

 

  1. B.   Activități
    1. Zumba pt ADHD: am dansat Zumba în Piața Operei la invitația Fundației de Abilitare Speranța.

 

  1. Festivalul PLAI: am fost parteneri culturali și 2 zile am desfășurat diferite activități la Muzeul Satului Bănățean (Pune-te în locul meu, Biblioteca vie, Mesajul tău pentru dizabilitate). Activitățile au avut un impact mare, deoarece am fost foarte vizibili și cu multă lume la standul nostru.
  2. Construcție Casa Mihail: am voluntariat 5 zile la construcția unei casa pentru 6 persoane cu dizabilități intelectuale. Doini, Eli, Ghizi, Lăcri, Ralu, Cosmin, Dan, Tibi au pus umărul la treabă și au gletuit, șlefuit, scos cuie, bătut cuie, lipit vată minerală, cărat saci cu ciment, etc.
  3. Mărturii scrise și video pe care le-am promovat pe site și pe facebook.
  4. Film ’’Comunitate nu închisoare’’ în care vorbesc Raluca și Eli despre situația instituțiilor din România. Filmul a fost prezentat la Comisia Europeană și datorită lobby-ului făcut de OSI și acest film Uniunea Europeană monitorizează modul în care sunt cheltuiți banii europeni de către statele membre. Vrem locuințe sprijinite în comunitate și nu izolare în instituții.
  5. Articole site și activitate pe facebook: am ținut la curent membrii asociației, susținătorii și prietenii noștri despre activitățile noastre.
  6. Săptămânal am avut întâlniri pe tema dezvoltării personale.
  7. Semnarea steagului ”Free people from institutions” care a plecat în Munții Alpi datorită lui Ovidiu și Adi pentru a promova dezinstituționalizarea.
  8. Filmare cu TVR despre situația persoanelor ieșite din instituții.

10. Participare la Bega Bulevard unde am făcut activități de conștientizare.

11. Colaborare cu Asociația Capitală Culturală Europeană Timișoara

12. Activități săptămânale cu Anca de dezvoltare personală și viață independentă.

13. Curs săptămânal de autoreprezentare în engleză cu Raluca.

 

 

  1. C.    Întâlniri:
    1. Întâlniri cu conducerea Universității de Vest Timișoara pentru accesibilizarea universității. Colaborăm foarte bine cu Domnul Prorector Mădălin Bunoiu și s-au făcut pași pentru îmbunătățirea accesului studenților cu dizabilități la educație.
    2. Organizațiile studențești: întâlnire cu reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România pentru o colaborare mai bună în spiritul incluziunii studenților cu dizabilități.
    3. Întâlniri cu reprezentanții OSI: Judith Klein, Jens Thummer și Raluca Bunea privind activitatea Ceva de Spus, planuri și strategii
    4. Întâlnire cu reprezentanții OSI, Pro Act Suport și IPP

(Institutul pentru Politici Publice) privind colaborările viitoare pentru dezinstituționalizare!

  1. Audiență viceprimar Stoia: în care conducerea CDS a prezentat problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Timișoara. Urmează să colaborăm pe diferitele puncte cu diferitele departamente ale Primăriei. 6.Inaugurarea sediului: am avut o festivitate de inaugurare oficială unde am invitat membrii, colaboratori, finanțatori și prieteni.
  2. Întâlnire de instructaj cu șoferii RATT cu privire la problemele persoanelor cu dizabilități în mijloacele de transport.
  3. Întâlniri lunare la grupurile noastre de autoreprezentanți.
  4. Întâlnire cu Ana Leu de la Universitatea de Vest privind proiectul de accesibilizare al Universităților.

10.Vizita autoreprezentanților de la Keystone Moldova, care au venit pentru câteva zile să ne cunoască și să învețe din activitățile noastre.

11. Întâlnire Dizabnet

12. Întâlniri cu Boardul Consultativ pentru consolidarea actualului board

13. Întâlniri pe scriere de proiecte cu Roxana Damaschin

14. Întâlniri cu Ilona Mihaies pe management organizational.

15. Întâlnire cu RATT și Poliția locală privind situația persoanelor cu dizabilități în mijloacele de transport în comun.

16. Întâlniri Proiect Capitala Cultural Europeană.

17. Monitorizare împreună cu CRJ.

18.Întâlnire cu boardul Consultativ pentru consolidarea actualului board.

19. Întâlniri cu Roxana Damaschin pentru a învăța scrierea de proiecte.

20. Întâlniri cu Ilona Mihăieș privind managementul organizațional.

21. Întâlnire cu RATT și Poliția locală referitor la problemele cu care persoanele cu dizabilități se confruntă în mijloacele de transport.

22. Întâlniri cu domnul Ioan Boldurean director al teatrului German, pentru achiziționarea unei lize.

 

 

D. Activități și timp liber

1. Ștrand UMT: membrii CDS au acces gratuit la Ștrandul UMT pe baza legitimației ”Ceva de Spus”. Georgiana Ilie ne-a însoțit și a scris un articolul frumos la ”Decât o revistă”.

2. Teatrul maghiar: am fost în vizită pentru a vedea ce se întâmplă în spatele scenei. Directorul teatrului ne-a prezentat teatrul, apoi ne-am pus în pielea actorilor și am jucat în ”Hamlet” și ”Romeo și Julieta”

3. Muzeul de arte și Galeria Calina: am vizitat diferite expoziții și vernisaje. Marius ne-a povestit despre pictură și pictori.

4. ”1 Mai la Clementina”: au fost invitați toți cevadespușii, cu mic cu mare la ”un mic și o bere”  Ne-am distrat, am mâncat, am băut și ne-am veselit.

 

E. Reclamații, sesizări

1. Sesizare CNCD în legătură cu concedierea lui Dan. Am câștigat, iar firma NEWDESK a fost amendată cu 600 lei. După decizia CNCD firma l-a dat în judecată pe Dan pentru anularea deciziei și plata cheltuielilor de judecată. Am angajat un avocat care îl va reprezenta pe Dan în proces.

2. CFR: deoarece trenurile cu care ne-am deplasat nu erau accesibile am făcut reclamație la CFR. Răspunsul lor a fost că ei nu au primit niciun act prin care solicitam vagon accesibil.

 

3. Locuințele sociale oferite de Primărie erau în stare deplorabilă, fapt pentru care am anunțat reprezentanții Primăriei. Deoarece nu s-a întâmplat nimic am ținut o conferință de presă la fața locului.

4. Reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind situația mijloacelor de transport inaccessibile.

5. Scrisoare către companiile de taxi pentru că nu există nici o mașină accesibilă.

6. Reclamație RETIM pentru lipsa accesibilizării.

7. Sesizare către Agenția județeană pentru plăți şi inspecţie socială .

8. Reclamație TAROM pentru că au refuzat accesul Ralucăi în avion.

9. Scrisoare deschisă către Ramona Mănescu ministrul transportului privind accesibilizarea mijloacelor de transport public.

F. Altele:

1. Înființarea Asociației Ceva de Spus: Cosmin Miloș a reprezentat membrii fondatori în procedura de înscriere a asociației. Am avut 2 termene de judecată, iar asociația este înființată.

2. Asociația Ceva de Spus este membră în:

– ENIL, Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă

– IE, Inclusion Europe (federație europeană pentru organizațiile persoanelor cu dizabilități intelectuale)

– EPSA, Platforma Europeană a Auto-Reprezentanților

– EDF Youth (Forumul European al Dizabilității) – Raluca Popescu este membră în Comisia Județeană pentru Incluziune Socială

3. Apariții în presă: tion.ro, Agenda, Decât o revistă, Pressalert, Debanat, Timisoara online, Opinia timisoarei etc, bloguri. În activitatea aceasta avem o susținere importantă din partea doamnei Simona Donici care ne-a ajutat foarte mult și în campania ”Parcuri pentru toți copiii”.

G. Finanțatori și Sponsori

1. Inițiativa pentru Sănătate Mentală a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă – finanțator principal

2. Alți sponsori: Lieb Benz Oil, Elstad Luxel, Soundcreation.ro, White Vision SRL