Salvarea uneori vine cu elicopterul, alteori prin servicii comunitare

În timp ce noi ciocneam ouă și ne simțeam bine alături de familiile noastre băieții au avut o zi tare grea.

Din păcate a fost nevoie de o intervenție cu elicopterul, deoarece George s-a simțit foarte rău între Camp 2 – 5700m și camp 3 – 6500m. Era împreună cu Zsolt, pe un perete de gheață și au reușit în final să coboare până la locul de bivuac (la peste 6000m) unde aveau și un depozit de echipament. Au fost luați de elicopetr din aces loc, urmând ca George să fie transportat direct la spital în Kathmandu unde va sta 3-4 zile pentru îngrijiri medicale. Acum este ok, dar mai are nevoie de câteva zile de spitalizare.

Zsolt, Cristi și Cătă sunt bine, în tabăra de bază și vor continua expediția în echipa de 3 până când se va clarifica starea lui George. Și Cătă are o lovitură la picior, dar sperăm ca toate lucrurile să revină pe calea bună și băieții să-și atingă scopul în siguranță.

Ceea ce este bine, că echipa din România a putut interveni și alerta echipele de salvare și elicopterul practic le-a salvat viețile.

Păcat că nu există un asemenea elicopter și pentru cei aproximativ 17.000 de persoane cu dizabilități intelectuale închise în instituții rezidențiale de stat care au o viață mizeră și viața multora este în pericol.

Deși noi semnalăm de ani de zile aceste situații și încercăm să atragem atenția asupra abuzurilor și încălcării drepturilor de bază ale omului nu există niciun pas real pentru dezinstituționalizare.

Jurnaliștii de la Aljazeera au făcut un documentar despre situația acestor oameni uitați, neglijați și abuzați și nu înțelegem de ce iarăși, jurnaliștii străini trebuie să atragă atenția asupra unor nereguli grave în țara asta. Ceea ce însă este și mai rău, că nu se întâmplă nimic în direcția bună.

Sperăm să nu se mai investească bani în aceste instituții ci să fie dezvoltate servicii comunitare în care oamenii pot avea o viață decentă ba chiar mai mult, pot fi utili comunității.
Documentarul complet îl puteți vedea aici în engleză http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2014/04/europe-hidden-shame-2014414124139195247.html și un rezumat aici în română http://stiri.tvr.ro/rusinea-ascunsa-a-europei-documentar-la-al-jazeera-despre-orfelinatele-din-romania_43373_video.html#view

Le dorim atât băieților cât și persoanelor cu dizabilități multă sănătate și putere pentru a supraviețui și pentru a ne atinge scopurile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *