Activități de conștientizare la Plai

În perioada 15-16 septembrie 2018 a avut loc Festivalul PLAI, festival multicultural care oferă ocazia de a cunoaște oameni noi, de a întâlni organizații care doresc să-și facă cunoscute activitățile și de a ne bucura împreună de muzică bună.

Asociația Ceva de spus este la VI-a participare la acest festival. Anul acesta am participat cu activități de conștentizare, cum ar fi:
– Lada de nisip /comoara piraților: legat la ochi, participantul trebuie să caute în lădiță, să găsească și să identifice obiectele;
– Traseu cu bastonul de nevăzător
– Urcare pe rampă în cărucior cu rotile
– Ghicește condimentele – legat la ochi, participantul miroase și gustă diferite condimente și alimente aflate în recipiente deschise și trebuie să ghicească ce este înăuntru
– Baschet în fotoliu rulant.

Proba cu rampa a fost una nouă. La prima vedere era accesibilă, iar oamenii spuneau că este simplu și că pot urca singuri folosind fotoliul rulant, dar nu a fost chiar așa. Au rămas uimiți cum de nu reușesc să urce până sus, iar Tibi și Adi le-au explicat . La prima vedere pare accesibilă, dar unghiul de înclinare este prea mare. Majoritatea rampelor din Timișoara nu sunt accesibile.

Proba cu lada cu nisip este concepută pentru a face conștetizare în rândul cu cei mici . Acoperiți la ochii trebuie să desopere ce le –am ascuns sub nisip, 50 de bani, un pix, gumă de șters. A avut un impact foarte mare asupra copiilor.

Chiar dacă suntem persoane cu dizabilităț putem juca la fel de bine orice sport. Proba cu baschetul s-a renăscut din visul Andreei și al lui Andrei. Vizitatorii au putut arunca la coș din scaunul rulant special de baschet.

La proba cu bastonul am dorit să arătăm cât le este de greu persoanelor nevăzătoare să se deplaseze prin oraș . Radu le-a explicat, din punctul lui de vedere ca și nevăzător, cât îi este de greu.

Proba cu condimentele. Am dorit să arătăm cum este pentru persoanele nevăzătoare de greu le este să ghicească ingredientele din bucătărie. Cristina și Eli le-au explicat oamenlilor cât le este de greu persoanelor nevăzătoare să își gătească.

În cele 2 zile de PLAI am reușit ca la unele peroane să le schimbam viziunea legat de persoanele cu dizabilități. Iar unele persoane au rămas uimite câtă putere avem să trecem peste toate obstacole cu care ne confruntăm în viață.