Adaptarea rezonabilă – o prioritate?

În data de 23.10 am fost la o Conferință unde s-a discutat despre condițiile la locul de muncă.

Această conferință a fost organizată de Institutul pentru Politici Publice din București.

La conferință s-a vorbit despre accesibilizare și despre ce măsuri se vor lua în perioada 2014-2020.

Este important ca orașul dar și locurile unde muncim să fie accesibile.

Am prezentat ce ne dorim să facem in legătură cu acesibilizarea orașului Timișoara.

Planul nostru este ca persoanele cu dizabilități să poată intra în orice clădire, să poată urca în autobuze și tramvaie și informațiile să fie ușor de înțeles.

Am povestit despre viața mea, despre lupta mea de zi cu zi, despre reușitele și greutățile pe care le am în comunitate.

I-am propus viceprimarului Dan Diaconu să probeze o zi scaunul rulant să înțeleagă cum este să fi o persoană cu dizabilitate fizică. Aș vrea să vadă și el cum este să nu ai rampă, să ai borduri joase și să nu poți face lucrurile pe care ți le dorești .

S-a prezentat un raport despre câte persoane cu dizabilități care trăiesc în comunitate au un loc de muncă. Foarte puține persoane cu dizabilități muncesc . Cei care lucrează nu au condiții bune la locul lor de muncă.

Specialiștii vor să facă condiții bune pentru persoanele cu dizabilități și de aceea m-au chemat și pe mine la conferință.

Sunt mândru că am putut vorbi despre mine și că am putut să-mi spun părerea. Cred că părerea mea poate ajuta specialiștii să ia cele mai bune decizii pentru persoanele cu dizabilități.

Adaptat : Moldovan Elisabeta

În data de 23.10 am participat la Conferința Națională cu tema: ‘’ Adaptarea rezonabilă la locul de muncă – prioritate pentru angajatorii publici din România?’’
Această conferință a avut loc la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și a fost organizată de Institutul pentru Politici Publice, București. Scopul conferinței a fost planificarea strategiei de accesibilizare în perioada 2014-2020.

S-a discutat despre accesibilizarea rezonabilă la locul de muncă și accesibilizarea spațiului public.
Am prezentat planul de acțiune al asociației noastre privind accesibilizarea. Scopul nostru e să adaptăm mediul fizic dar să facem și informațile de interes general ușor de înțeles.

Am povestit despre viața mea, despre lupta cu mentalitățile oameniilor, despre reușitele mele dar și despre obstacolele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități . Pentru a conștientiza autoritățiile locale cu privire la barierele pe care le are o persoană cu dizabilități într-un oraș inaccesibil, l-am provocat pe domnul viceprimar Dan Diaconu să stea o zi întreagă intr-un scaun rulant.

Un oraș accesibil înseamnă și locuri de muncă adaptate. Conform statisticilor DDPD,în prezent în România sunt 622,892 persoane cu dizabilități care trăiesc în comunitate, dintre care 29,184 (4.68%) sunt angajate pe piața muncii. Persoanele cu dizabilități care muncesc nu au locuri de muncă adaptate nevoilor lor.

Pentru a planifica o strategie bună care să permită o accesibilizare reală, grupul de experți a stabilit o serie de întâlniri la care să participe și persoane cu dizbilități. Sunt mândru că am făcut parte din acest grup și că am putut să-mi aduc contribuția la acest plan.

A fost o experiență bună pentru mine și m-a ajutat să văd cum experiența mea de viață poate să aducă o nouă perspectivă asupra accesibilizării.

Cosmin Miloș
Vicepreședinte