Am început campania pentru accesibilizarea orașului!

În 6 august am fost la Primăria din Timișoara la Domnul Viceprimar. Pe dânsul îl cheamă Traian Stoia.

Cu el am vorbit despre problemele persoanelor cu dizabilități .

Noi vrem un oraș accesibil . Accesibil înseamnă că sunt rampe și lifturi peste tot unde este nevoie . Accesibilizare înseamnă și un limbaj ușor de înțeles, dar și folosirea pictogramelor. Pentru nevăzători sunt semnale sonore și se folosește limbajul Braille.

E nevoie de rampe și lifturi pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru mamele care au copii in cărucior și pentru oamenii în vârstă. Domnul Viceprimar a spus că vrea să facă rampe și lifturi în oraș.

A mai spus că se vor face locuințe sociale pentru tineri și pentru persoanele cu dizabilități.

Săptămâna următoare mergem din nou la Primărie să vorbim de microbuzele galbene . Copii cu dizabilități au nevoie de acele mașini ca să meargă la școală și să învețe.

L-am rugat pe Domnul Stoia să rezolve și cu Parcul Copiilor. Să fie montate câteva topogane și leagăne accesibile penru copiii cu dizabilități. Mia jos veți vedea poze cu asemenea echipamente.
Sperăm ca Domnul Viceprimar să se țină de cuvânt și să facă ce a promis pentru orașul Timișoara .

Marți, 6 August, Domnul Viceprimar Traian Stoia a dat curs solicitării noastre pentru a discuta problemele cu care persoanele cu dizabilități, cetățeni ai Municipului Timișoara, se confruntă zi de zi.

Deși Timișoara este un oraș frumos care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021,totuși încă sunt multe lucruri care trebuiesc făcute și schimbate inclusiv când vine vorba de persoanele cu dizabilități. Împreună am întocmit o scrisoare în care i-am prezentat domnului Viceprimar problemele care îngreunează viața persoanelor cu dizabilități.

Accesibilizarea orașului:
– Instituțiile culturale: din păcate nicio înstituție culturală nu este accesibilă în momentul de față. Muzeul de Arte a început accesibilizarea clădirii, însă teatrele, opera, filarmonica și celelalte locuri de expoziții, vernisaje nu sunt accesibile. În contextul în care Timișoara dorește să devină Capitală Culturală Europeană este absolut necesară accesibilizarea, deoarece nediscriminarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități sunt valori europene intens promovate, nu doar din motive de a respecta Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități ci și din respect față de această categorie de persoane.

-R .A. T .T. și borduri: degeaba sunt instituțiile accesibile dacă nu ne putem deplasa în oraș. Bordurile ne împiedică să ne deplasăm neînsoțiți iar lipsa mijloacelor de transport în comun accesibile ne fac să ne deplasăm fie cu mașini proprii fie cu taxi. Chiar dacă autobuzele sunt accesibile șoferii nu se obosesc să coboare rampa și nu așteaptă timpul necesar în care suntem așezați în siguranță în mijloacele de transport. În același timp Legea 448/2006 prevede, că toate mijloacele de transport nou achiziționate trebuie să fie accesibile.

-Parcul Copiilor: ne-am bucurat să vedem promptitudinea Primăriei în acțiunea de ștergere a inscripțiilor discriminatorii din cele 167 de locuri de joacă. În același timp am primit promisiuni că în Parcul Copiilor vor fi montate locuri de joacă accesibile. Incluziune înseamnă când copiii cu dizabilități și cei fără dizabilități se joacă împreună. Astfel acceptarea, înțelegerea și respectul se dezvoltă încă din fragedă copilărie.

-Site-ul Primăriei: persoanelor cu dizabilități intelectuale, și nu numai, le este foarte greu să înțeleagă informațiile de interes public de pe site. În contextul egalității de șanse privind informarea vă rugăm să luați în considerare crearea variantelor accesibile, inclusiv unei rubrici ”Ușor de citit” care să conțină informațiile de interes public într-un limbaj ușor de înțeles.

-Accesul la educație: din ce în ce mai mulți părinți se plâng că grădinițele și școlile refuză înscrierea copiilor lor cu dizabilități. Este un fapt trist și revoltător, deoarece astfel adulții de mâine cu dizabilități vor fi asistați la nesfârșit în loc să fie educați și astfel să devină potențiali angajați, persoane independente.

Locuințele sociale: în două rânduri am semnalat ruinele oferite de Primărie pe post de locuințe sociale. Știm că intenționați să achiziționați containere pe post de locuințe sociale. Ceea ce dorim noi este ca aceste locuințe să ofere condiții de trai decente și să nu mai fie repartizate ruine persoanelor cu dizabilități.

Locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități: din păcate, mai ales în zona centrală, aceste locuri sunt mai mereu ocupate abuziv de mașini care nu au dreptul să parcheze acolo. Dorim ca monitorizarea lor să fie mai strictă. În același timp apreciem că persoanele cu dizabilități pot avea acces la abonament TelPark pe toată raza Municipiului.

Microbuzele galbene pentru persoane cu dizabilități: ne bucurăm că există această posibilitate de deplasare a persoanelor cu dizabilități, însă sunt și persoane care ar avea nevoie de asistență de la intrarea în casă până la mașină și înapoi. Sperăm că acest lucru îl vor putea face șoferii microbuzelor. În același timp ne exprimăm îngrijorarea pentru situațiile în care se epuizează fondurile pentru combustibil, deoarece în aceste cazuri beneficiarii acestui serviciu nu vor putea ajunge la școală sau servici.

Scopul acestei întâlniri a fost începerea unei colaborări eficiente cu reprezentanții Primăriei prin care să rezolvăm problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, urmând să ne întâlnim cu reprezentanții departamentelor care se ocupă de problemele semnalate. Candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate bună pentru a atrage fonduri europene pentru accesibilizare și pentru sesizarea opiniei publice privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Dorim să fim parte activă a comunității în care trăim, și noi vrem să muncim, să ne distrăm, să învățăm, să ne întemeiem familii. Acest lucru însă va fi posibil doar printr-o bună colaborare dintre autoritățile locale și persoanele cu dizabilități, deoarece noi știm cel mai bine cu ce probleme ne confruntăm și care sunt lucrurile care ne dor. Ne dorim și sperăm ca împreună să găsim cele mai bune soluții, iar Timișoara să devină cu adevărat un oraș accesibil tuturor cetățenilor săi, indiferent dacă au o dizabilitate sau nu.