Artă pentru toţi

În contexul proiectului „Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021”, am fost invitați la Londra, între 21-23 februarie, pentru a participa la o vizită de studiu în care s-a vorbit despre politici în artă și accesul la cultură al persoanelor cu dizabilități. Organizatorul acestui eveniment a fost British Council, iar din partea Ceva de Spus a participat Simona Smultea.

Au fost prezenți reprezentanți din domeniul culturii din mai multe ţări precum: Franța, Germania, Olanda, Suedia, Portugalia, Croația. Am fost invitați acolo toți , la aceeași masă, din ţări diferite, cu nevoi diferite, dar cu un scop comun, designul unei culturi inclusive. De-a lungul celor 3 zile, ne-au fost prezentate exemple de bune practici din Marea Britanie și Scoția. Am cunoscut oamenii care s-au ocupat de dezvoltarea politicilor în artă, de diversitate și incluziune în cultură. Au fost invitate companii de dans care pregătesc profesori pentru a lucra cu elevii cu dizabilități. Ulterior, îi promovează, îi susțin și se califică pentru a fii incluși în acest domeniu artistic. La fel se întâmplă şi în teatru, unde persoane cu diferite dizabilități intelectuale se dezvoltă prin artă. De asemenea, am cunoscut artiști cu dizabilități care fac ceea ce le place, îi inspira pe alții si ii sprijină prin colaborări sau finanţări. Am vizitat și muzeul Tate Modern pentru a înțelege ce înseamnă porți deschise la artă pentru toată lumea. Aici totul este accesibil și fizic, dar și informațional de la intrarea în clădire până la operele de artă, la camerele de reculegere și băi.

Un exemplu de accesibilizare al operelor de artă pentru nevăzători este posibilitatea ca unele dintre ele să fie atinse. Persoana nevăzătoare primeşte mănuşi şi este ghidată în explorarea operelor de către angajaţi special pregătiţi pentru a asista persoanele cu dizabilităţi.

Am fost într-un “viitor” în care dizabilitatea nu mai este o piedică pentru a ne face abilitățile vizibile. M-am întors într-un “prezent” în care avem nevoie de aliați curajoși și inspirati, atât din domeniul culturii cât și persoane cu dizabilități pentru a face Viitorul!

Simona Maria Smultea,
Co-preşedinte Ceva de Spus