Grupul nostru a participat pentru a doua oară la festivalul Plai.
Am pregătit trei activități care ajută oamenii să înțeleagă persoanele cu dizabilități, problemele lor cu care se lupta zi de zi.
Una din activitățile noastre a fost ”Bibloteca vie”, o acțiune prin care oamenii au stat de vorbă cu noi, ne-au pus întrebari despre cum este să fi o persoană cu dizabilități.
La început oamenilor le-a fost frică să intre în vorbă cu noi dar după ce ne-au cunoscut au început să ne pună mai multe întrebari și discuția a fost foarte plăcută și relaxată.
Oamenii au probat cărucioarele, bastoanele de nevăzători și au citit mesajele greu de înțeles la activitatea ”Pune-te în locul meu”. Noi am făcut lucrurile acestea pentru ca oamenii să înțeleagă cum este să ai o dizabilitate.
Cei care au venit la cortul nostru ne-au încurajat cu mesaje pe o pînză albă ca noi să mergem mai departe și să nu ne lăsăm bătuți de greutăți. A fost foarte plăcut să primim încurajări.
După două zile pline de activități, seara ne-am putut bucura de muzică bună. Am și dansat!
Putem spune că am avut parte de zile frumoase, în care am întâlnit oameni minunați, am avut ceva de spus iar vocea noastră a fost ascultată.
Cu o experiență deja de anul trecut, vocile noastre s-au unit din nou și anul acesta la cea de-a 8-a ediție a Festivalului PLAI.
Am pregătit trei workshopuri, menite să conștientizeze societatea asupra obstacolelor pe care persoanele cu dizabilități le au de întâmpinat în viața de zi cu zi. Unul dintre ele,‘’Biblioteca vie”, a oferit oportunitatea participanților să ne cunoască poveștile personale și preț de câteva minute să ne pună întrebări. Deși la început au fost momente în care participanților le-a fost teamă să ne abordeze, odată deschisă discuția, întrebările nu au ezitat să apară, dialogul desfășurându-se astfel într-o atmosferă plăcută și relaxantă.
“Pune-te în locul meu” a adus o nouă provocare în a experimenta într-un mod practic o parte din dificultățile cu care ne confruntăm, cum este pentru o persoană nevăzătoare sau utilizatoare de scaun rulat,pentru persoanele cu dizabilități intelectuale atunci când primesc informații care nu sunt într-un limbaj ușor de înțeles.
Deasemenea, ultimul workshop intitulat “Dizabilitatea, ce înseamnă pentru tine?” a constat în faptul că fiecare persoană ne-a putut lăsa un mesaj. Am fost plăcut surprinși să vedem multe mesaje de încurajare.
După două zile pline de activități, seara ne-am putut bucura de muzică bună. Am și dansat!
Putem spune că am avut parte de zile frumoase în care am întâlnit oameni minunați, am avut „ceva de spus” iar vocea noastră a fost ascultată.