Familie, incluziune, muncă, viața în comunitate și multă dragoste!

Azi am continuat vizitele de ieri începând ziua cu o întâlnire cu președintele Asociației pentru Promovarea Incluziunii și cu responsabila calității serviciilor pe care le oferă. Ne-au povestit despre cum au înființat locuințele protejate și cum au reșit să mute din instituții persoane cu dizabilități intelectuale în aceste locuințe. Am văzut și un film care ne-a emoționat pe toți până la lacrimi deoarece prin poveștile lor am învățat că și persoanele cu dizabilități intelectuale au dreptul să se căsătorească, să-și întemeieze o familie și să trăiască fericiți și independenți. În unele cazuri aceste persoane au trebuit să meargă la judecătorie pentru a obține dreptul de a se căsători și pentru a vota. De foarte mult ori a durat ani de zile până când și-au câștigat acest drept.

După aceasta am vizitat serviciul de angajare în muncă unde am întâlnit unii dintre prietenii de ieri, autoreprezentanți, făcând manual lenjerie de pat pentru copii mici, sacoșe, plăsuțe frumoase și de o foarte bună calitate. În acest centru ei sunt pregătiți pentru a fi angajați în diferite fabrici și companii.

Apoi ne-am întors la sediul autoreprezentanților unde am participat la o ședință comună, iar Senada ne-a prezentat cum au învățat să-și spună poveștile în limbaj ușor de înțeles, cum să folosească camerele foto și video și în ce mod și unde să folosească poveștile filmate. Poveștile pe care le-au filmat erau despre dragoste, dreptul de a vota, dreptul de a se căsători, violența, familia, viața în comunitate, etc. După o scurtă pauză Senada ne-a prezentat pagina web a Asociației Autoreprezentanților din Zagreb și ne-a explicat cum au realizat pagina și ce structură are.

Cina am luat-o în centrul vechi al orașului pe o terasă așteptând mâncarea cu nerăbdare dar făcând multe glume.

A fost încă o zi minunată în care am învățat multe noutăți și ne-am făcut și noi prieteni.

Discuții la API...am plecat foarte impresionați!

plase cu figuri desenate de către Zehra

Și la Zagreb sunt multe probleme cu scările 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *