Viața adevărată începe în comunitate

În data de 3 octombrie am fost la București la conferința ”Tranziția de la îngrijirea bazată pe instituții la serviciile bazate pe familie și comunitate”. La conferință au participat organizații pentru persoane cu dizabilități din țară, persoane de la minister și alte persoane care pot lua decizii. S-a vorbit despre cum trebuie să se cheltuie banii primiți de la Uniunea Europeană în 2014 -2020 . Am discutat cu Domnul Secretar de Stat Codrin Scutaru care mi-a zis că vrea sa stea de vorbă cu persoanele cu dizabilități și să le ajute.

Am prezentat un filmuleț cu Eli care vorbește despre cât de greu este să trăiești în instituții și cât de bine este să trăiești în comunitate. Oamenilor le-a plăcut filmul și au înțeles de ce este important ca toate instituțile să fie închise.

Îmi doresc ca în România să nu se mai dea bani pentru renovarea instituților ci pentru locuințe în comunitate. Fiecare personă are dreptul să se bucure de o viață bună, de respect și să trăiască împreună cu ceilalți.

Popescu Raluca (adaptat Elisabeta Moldovan)
Copreședinte

În data de 03.10.13 am participat la București la seminarul cu tema ‘’Tranziţia de la îngrijirea bazată pe instituţii la serviciile bazate pe familie și comunitate’’. La această întâlnire au participat reprezentanți ai ONG-urilor active din domeniul dizabilității și reprezentanți ai autorităților centrale care au făcut propuneri legate de exercițiul financiar pe anul 2014-2020.

Am avut o discuție cu Domnul Secretar de Stat Codrin Scutaru, în care m-a asigurat că este dispus să poarte un dialog direct cu persoanele cu dizabilități. Dorește ca ONG-urile din domeniul dizabilității să vină cu soluții și propuneri pe care să le centralizeze într-un raport, pe care urmează să-l discutăm cu dumnealui pentru a vedea modul în care acestea pot fi implementate.

Deoarece discuțiile s-au purtat la nivel teoretic, am considerat util să prezint un exemplu de tranziție de succes de la instituții la comunitate. Am proiectat video-mărturia colegei mele Elisabeta Moldovan, în care povestește despre cum era viața în instituții și care este viața ei acum în comunitate. Audiența a fost impresionată, ceea ce m-a convins de puterea unui mesaj venit din partea persoanelor cu dizabilități.

Îmi doresc ca în curând și România să înceapă un proces real de dezinstituționalizare iar persoanele cu dizabilități să trăiască în comunitate, acolo unde le este locul, să fie parte a comunității bucurându-se de respect și tot ceea ce viața oferă.

Raluca Popescu
Copreședinte ”Ceva de Spus”